Ciutats Defensores dels Drets Humans

Blog del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

WAFAE CHARAF – ALLIBERADA JULIOL 2016

Wafae Charaf va ser alliberada el juliol del 2016. Llegiu la notícia aquí: http://wp.me/p3pYl7-g3

La història de Wafae:

“Continuaré lluitant amb els meus companys fins aconseguir la llibertat, la dignitat, la igualtat i la justícia social al meu país” Paraules de Wafae Charaf després de conèixer la seva condemna de presó.

Wafae Charaf és una periodista de 27 anys, activista política i membre de l’Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH), una de les organitzacions més influents del Marroc. També és membre de Shabaka, una xarxa d’ONG del nord del Marroc i de “Via Democràtica” i del “Moviment 20 febrer”, tots dos, grups polítics que plantegen reformes polítiques i constitucionals al Marroc.

El 27 d’abril de 2014, Wafae Charaf va ser segrestada, agredida i amenaçada per uns desconeguts arran de la seva participació en una manifestació pacífica organitzada per la Confederació de Treballadors de Tànger. Després d’informar sobre aquest incident a la Fiscalia del Tribunal de Primera Instància, la policia va declarar que les denúncies de Wafae Charaf eren falses. El 9 de juliol de 2014, Wafae Charaf va ser detinguda a casa seva després que la fiscalia l’acusés de “denúncia falsa”. Aquell mateix dia, la Fiscalia va ordenar un examen psiquiàtric i va ser enviada posteriorment a un hospital psiquiàtric. L’11 d’agost de 2014, el Jutjat de Primera Instància la va condemnar a un any de presó i a pagar una multa de 50.000 dirhams (més de 4.500 €) per “denúncia falsa”, tot i haver presentat l’informe mèdic, i per “calúmnies” contra la policia marroquí. Segons els informes, el Jutjat de Primera Instància es va negar a convocar testimonis claus pel cas i no va revelar les fonts de les escoltes telefòniques, proves claus en els arguments de la Fiscalia.

Amb el suport de l’AMDH, el Moviment 20 de Febrer i Via Democràtica va recórrer la sentència i, contra tota expectativa, el Tribunal d’Apel·lació la va condemnar a dos anys de presó a l’octubre del mateix any, elevant així un any la pena. Les organitzacions de drets humans denuncien, d’una banda, que no és ni molt menys la primera activista segrestada i agredida per un grup de desconeguts i, de l’altra, que el règim marroquí utilitzi aquesta estratègia de detencions per denúncia falsa per dissuadir i intimidar als activistes.

“Com és possible que la víctima acabi a la presó després de presentar una denúncia, en lloc de buscar els agressors?”, Mahjouba Karim, membre de l’AMDH.

Amnistia Internacional, entre d’altres organitzacions de drets humans, considera que Wafae Charaf és una presa de consciència, detinguda exclusivament pel seu activisme pacífic. Per aquest motiu, al maig de 2015 va llançar una campanya per demanar l’alliberament immediat i sense condicions tant de Wafae Charaf, com d’Oussama Housne, un altre activista condemnat a 3 anys de presó per haver posat una denúncia de tortures.

SETEM, una organització no governamental de solidaritat internacional, també impulsa aquesta campanya per l’alliberament de Wafae arran de la seva vinculació a la “Campanya Roba Neta” en defensa dels drets de les treballadores marroquines en el sector de la confecció. SETEM coordina la “Campanya Roba Neta” a l’estat espanyol des de l’any 1997.

POSTAL WAFAE CHARAF

Deixa un comentari

Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres.
Tota persona té dret, individual o col·lectivament, a promoure i procurar la protecció i realització dels drets humans i les llibertats fonamentals en els plànols nacional i internacional.
Tots som iguals davant la llei i tenim dret, sense cap distinció, a igual protecció per la llei. Tots tenim dret a igual protecció contra qualsevol discriminació que violi la Declaració dels Drets Humans i contra qualsevol incitació a una tal discriminació.