Jornada “Els joves en la construcció de pau”: 1 d’octubre
Dins de la trobada Ciutats Defensores dels Drets Humans (26 de setembre – 8 d’octubre), la jornada es dedica a donar visibilitat al paper que tenen els joves en la construcció de pau.
A través de les reflexions i de les experiències que exposen els participants, s’incideix en el protagonisme i veu pròpia que manifesten els joves a l’hora de liderar projectes de promoció i consolidació de pau. Així, en el decurs de les intervencions es fa un recorregut per les reivindicacions juvenils que van donar lloc a l’adopció de la resolució 2250 sobre joves, pau i seguretat recentment aprovada pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides, i quatre destacats activistes per la pau i la noviolència que treballen amb joves en diferents països i contextos expliquen la tasca que duen a terme.
En definitiva, i d’acord amb la resolució 2250 esmentada, la jornada reforça la idea de què els joves han tenir un paper actiu en els processos de pau i en els debats polítics i socials que determinaran el seu futur.
Hi intervenen Romeral Ortiz, representant de UNOY-United Network of Young Peacebuilders; Victor Ochen (Uganda), fundador de l’African Youth Initiative Network (AYINET) i candidat al Premi Nobel per la Pau; Valdenia Paulino, activista contra la pobresa i contra la violència a barris marginats de Sao Paulo (Brasil); Jeihhco, promotor d’accions a favor de la convivència i la noviolència a Medellín (Colòmbia) a través del hip-hop; Elisabet Puigdollers, Servei Civil Internacional / Ravalució. (Catalunya); Xavier Masllorens, president de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP); i Antoni Traveria, director general de Casa Amèrica Catalunya. Hi assistiran igualment la resta de participants a l’edició 2016 del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans
Dia: dissabte 1 d’octubre de 2016
Lloc: Casa Amèrica Catalunya. Carrer Còrcega 299, entresòl. 08008 Barcelona
Organitzen: Casa Amèrica Catalunya, Institut Català Internacional per la Pau i Institut de Drets Humans de Catalunya.
Entrada lliure. Inscripcions prèvies a: activitats.icip@gencat.cat
Programa:
10h: Benvinguda a càrrec d’Antoni Traveria, director general de Casa Amèrica Catalunya, i Xavier Masllorens, president de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP).
10h15: Conferència marc.
“Joventut i pau: un espai en l’agenda internacional de seguretat ”.
Romeral Ortiz, representant de UNOY-United Network of Young Peacebuilders.
10h45: Presentació i intercanvi d’experiències.
Victor Ochen, fundador de l’African Youth Initiative Network (AYINET) i candidat al Premi Nobel per la Pau. Uganda.
Valdenia Paulino, activista contra la pobresa i contra la violència a barris marginats de Sao Paulo. Brasil.
Jeihhco, promotor d’accions a favor de la convivència i la noviolència a Medellín a través del hip-hop. Colòmbia.
Elisabet Puigdollers, Servei Civil Internacional / Ravalució. Catalunya.
12h15: Actuació de Jeihhco
12h25: Debat amb el públic i altres activistes entorn al paper dels joves en la construcció de pau.
12h45: Conclusions a càrrec de David Bondia, president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya.
13h: Piscolabis i diàlegs informals amb els participants.
Denunciant abusos. Buscant respostes. El Tribunal Permanent dels Pobles i altres experiències per reclamar justícia
El dissabte 3 d’octubre, de 19 a 14 s’organitza a Casa Amèrica de Catalunya la jornada aquesta joranda, amb l’objectiu d’oferir un debat i una reflexió sobre com donar visibilitat a diferents lluites a favor dels drets humans a partir de diverses experiències locals i internacionals, fent ús de les instàncies ja existents o proposant-ne de noves. Alhora, també permet donar a conèixer la feina realitzada pel Tribunal Permanent dels Pobles, a través de la intervenció del seu secretari general Gianni Tognoni, i posar en relació aquesta institució amb les denúncies i lluites que exposaran activistes dels drets humans de diferents països: Yolanda Oquelí (Guatemala); Helena Maleno (Espanya/Marroc); Maryan Al Khawaja (Bahrain) i Ruth Munbi (Kènia).
Si voleu assistir-hi, cal confirmar assistència a activitats.icip@gencat.cat o al telèfon 93 554 42 86.
Programa de la Jornada
9h- Inscripcions i lliurament del material
9:30h- Inauguració a càrrec d’Antoni Traveria, director general de Casa Amèrica Catalunya, Josep Mayoral, alcalde de Granollers, i Antoni Pigrau, vicepresident de l’Institut Català Internacional per la Pau.
10h- Davant de qui visibilitzar les víctimes invisibles?
David Bondia
10h30- Creació, trajectòria i oportunitats per al Tribunal Permanent dels Pobles.
Gianni Tognoni
10h50- Breu recorregut per diferents experiències de lluita pels drets humans.
Yolanda Oquelí (Guatemala), Helena Maleno (Espanya/Marroc), Maryan Al Khawaja (Bahrain) i Ruth Mumbi (Kènia)
11:15h-Pausa cafè
11:45h- Diàleg entre Gianni Tognoni i les quatre defensores dels drets humans.
12:30h- Intervencions des de fila 0 i debat amb els ponents.
13h- Debat obert amb el públic.
13:40h- Conclusions i recomanacions
Antoni Pigrau
La jornada està organitzada per l’Institut Català Internacional per la Pau, Casa Amèrica Catalunya, l’Institut de Drets Humans de Catalunya, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat i l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, en col·laboració amb la resta d’entitats i ajuntaments que formen part de Ciutats Defensores dels Drets Humans.
Retroenllaç: Denunciant abusos. Buscant respostes. El Tribunal Permanent dels Pobles i altres experiències per reclamar justícia | Ciutats Defensores dels Drets Humans