Ciutats Defensores dels Drets Humans

Blog del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

SANT BOI DE LLOBREGAT

santboi

L’Ajuntament de Sant Boi té una llarga tradició en la lluita per la solidaritat, el desenvolupament i els drets humans. Aquesta tasca s’ha traduït al llarg dels anys en diferents programes, plans i activitats entre les que destaquen, a nivell intern, el compromís amb la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat i la seva efectiva aplicació, i a nivell extern, en l’organització i celebració de la Trobada de la Solidaritat de Sant Boi de Llobregat “Barrejant”, que a l’any 2013 celebrarà la seva 17a edició El dia 23 de març de 1996 es va organitzar al Parc de la Muntanyeta de Sant Boi de Llobregat la primera edició del “Barrejant”, dins de la Campanya Europea de la Joventut contra el Racisme, la Xenofòbia, l’Antisemitisme i la Intolerància que, amb el lema “Som Iguals, Som Diferents”, impulsava el Consell d’Europa. Des de llavors, el “Barrejant” ha mantingut una sèrie de trets característics: participació ciutadana (implicació d’entitats de cooperació i solidaritat i culturals o socials en la gestió de la trobada); compromís solidari (anant més enllà d’una simple mostra multicultural i buscant accions concretes de solidaritat a diverses causes) i un programa d’activitats que contempla les de debat i reflexió i les lúdiques i i culturals (taules rodones, exposicions, xerrades, actuacions musicals o infantils). A cada edició, el “Barrejant” ha tingut un eix temàtic que ha donat homogeneïtat a les activitats d’aquell any. Els drets humans han estat implícits en totes les edicions com a tema transversals de totes elles però també de forma explícita l’edició de 1998 i de 2008 van tenir com a temàtica la commemoració del 50è i el 60è aniversari de la proclamació de la Declaració Universal dels Drets Humans.

El compromís de Sant Boi amb els drets humans s’ha vingut desenvolupant en multitud d’activitats d’educació i formació per a la solidaritat, ja sigui adreçades al món escolar (primària i secundària) com a la ciutadania en general.. A més, l’Ajuntament ha estat pioner en la realització de dues auditories externes i independents de drets humans (2003 i 2009) els resultats de les quals s’han traslladat a les polítiques públiques municipals.

Aquestes accions i activitats de promoció dels drets humans van tenir un fita important amb l’acolliment per part de la ciutat de María Doris Rios Rivera, defensora de drets humans colombiana que va viure i conviure a Sant Boi entre agost 2010 i febrer 2011, en el marc del programa de defensors de drets humans impulsat en el seu moment per l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans de la Generalitat de Catalunya. Aquesta experiència va permetre a la ciutadania conèixer de primera mà la realitat de conflicte colombià i la dificultat per exercir i dur a terme tasques de promoció i defensa del drets humans sobre el terreny.

Tenint encara present el record d’aquesta activitat, l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat s’ha plantejat la seva participació en aquest projecte “Ciutats defensores dels drets humans” com un pas més en la promoció dels drets humans.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres.
Tota persona té dret, individual o col·lectivament, a promoure i procurar la protecció i realització dels drets humans i les llibertats fonamentals en els plànols nacional i internacional.
Tots som iguals davant la llei i tenim dret, sense cap distinció, a igual protecció per la llei. Tots tenim dret a igual protecció contra qualsevol discriminació que violi la Declaració dels Drets Humans i contra qualsevol incitació a una tal discriminació.
%d bloggers like this: