Ciutats Defensores dels Drets Humans

Blog del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

MARCELLINE NYIRANDUWAMUNGU

Marcelline Nyiranduwamungu émarcellines membre fundadora i portaveu de la RifDP (Xarxa Internacional de Dones per la Democràcia i la Pau), de la secció belga.

El RifDP és una organització no governamental que opera a tres països (Bèlgica, Holanda i Canadà). L’organització, entre d’altres objectius, treballa en defensa dels drets de la dona africana i la sensibilització sobre el paper que li correspon en la resolució de conflictes, ja que és la primera a patir en els conflictes armats. També pretén potenciar el lideratge de les dones. El RifDP es constitueix majoritàriament per la diàspora africana, i també s’ocupa de les problemàtiques derivades de la migració forçada.

És en aquest context que la Marcelline Nyiranduwamungu va organitzar un seguit de conferències que van començar el 2013 sobre la resiliència i la immigració. Els temes que tracta són:

– Construir entre dues històries: la migració prova de transmissió intergeneracional

– Els records traumàtics, la resistència, la resiliència i les generacions

– La resiliència i la migració

– Resiliència: Per a les dones de la regió dels Grans Llacs d’Àfrica

– La resiliència, sí! I llavors …?

La van convidar a proporcionar comunicacions orals o escrites:

– Diàleg de Rwanda altament inclusiu de 2008, Espanya

– Ser dona avui, 2013 Molenbeek (Bèlgica)

– Comprendre la violència sexual en els conflictes armats, 2015 Louvain-la-Neuve (Bèlgica)

Des l’empresonament de la Sra Victoire Ingabire, el RifDP va decidir convocar el premi  Victoire Ingabire per a la Democràcia i la Pau el 2011. Es concedeix cada any pel Dia internacional dels drets de la Dona al març, a persones que treballin en defensa dels drets humans, especialment a la Regió dels grans Llacs d’Àfrica.

Com a part de les defenses dels drets humans, la RifDP, en col·laboració amb altres associacions, va decidir participar en la concentració davant de l’Ambaixada de Rwanda a Brussel·les tots els dimarts des de l’any 2010. Actualment, allò més preocupant són els atacs de les forces de seguretat ruandeses contra les dones que viuen de la venda ambulant.

Clip de presentació:

Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres.
Tota persona té dret, individual o col·lectivament, a promoure i procurar la protecció i realització dels drets humans i les llibertats fonamentals en els plànols nacional i internacional.
Tots som iguals davant la llei i tenim dret, sense cap distinció, a igual protecció per la llei. Tots tenim dret a igual protecció contra qualsevol discriminació que violi la Declaració dels Drets Humans i contra qualsevol incitació a una tal discriminació.