Ciutats Defensores dels Drets Humans

Blog del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

OMID KOKABEE

omid kokabeeL’Omid Kokabee va néixer al 1982 i forma part de la minoria turcmana i sunnita de l’Iran. Entre el 2007 i el 2010, va treballar a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), un centre capdavanter en la investigació amb làsers situat al campus de Castelldefels (Baix Llobregat) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Allà va començar el seu doctorat, que pensava acabar a la Universitat de Texas, a Austin, on va traslladar-se a finals del 2010. No obstant això, el 30 de gener del 2011 va ser detingut a l’aeroport de Teheran, quan intentava visitar el seu país.

El 13 de maig del 2012, va ser condemnat a deu anys, amb acusacions d’espionatge, “enriquiment il·legal” i “col·laboració amb un govern hostil” (el dels Estats Units). El judici va estar ple d’irregularitats. Es va retransmetre a través de la televisió oficial iraniana, cosa que constitueix una violació del seu dret a la presumpció d’innocència. Se li va negar el dret de comptar amb un advocat fins al judici, i no es van presentar proves contra ell, més enllà de les seves relacions públiques i perfectament conegudes amb institucions acadèmiques nord-americanes.

“Des del 2005, vaig ser convidat diverses vegades a treballar per a projectes militars i d’intel·ligència”, va explicar l’Omid en una carta l’any 2013. Les ofertes van incloure una feina a la Universitat Malek Aixtar (un centre creat pel règim als anys 80 i que duu a terme investigació militar), una beca doctoral de l’Organització de l’Energia Atòmica de l’Iran (AEOI) i la invitació a presentar propostes a l’Organització de les Indústries de Defensa (DOI).

L’Omid ha estat guardonat per l’American Physical Society “pel valor mostrat en rebutjar l’ús dels seus coneixements de física per treballar en projectes que considerava perniciosos per a la humanitat, enfrontant-se a pressions físiques i psicològiques extremes”. Amnistia Internacional el considera un pres de consciència, i va llençar una petició per aconseguir la seva excarceració immediata i sense condicions.

El Consell de Govern de la UPC va aprovar el passat mes de maig del 2016 una declaració institucional com a mostra de solidaritat amb l’Omid Kokabee. En el text, la UPC instava les autoritats iranianes a garantir en tot moment les atencions mèdiques i humanitàries adequades a l’estat de salut de l’Omid, i demanava que es procedeixi a alliberar-lo de manera immediata i sense condicions, anul·lant la seva condemna i la seva sentència.

POSTAL OMID KOKABEE

omid cara omid dors

Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres.
Tota persona té dret, individual o col·lectivament, a promoure i procurar la protecció i realització dels drets humans i les llibertats fonamentals en els plànols nacional i internacional.
Tots som iguals davant la llei i tenim dret, sense cap distinció, a igual protecció per la llei. Tots tenim dret a igual protecció contra qualsevol discriminació que violi la Declaració dels Drets Humans i contra qualsevol incitació a una tal discriminació.
%d bloggers like this: