Ciutats Defensores dels Drets Humans

Blog del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

A punt la primera edició de primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans

  • Del 9 al 14 d’abril sis reconeguts activistes de drets humans participaran en diverses activitats a deu municipis de Catalunya
  • Aquesta serà la sisena edició del projecte, i després de cinc edicions a la tardor, el primer cop que se celebrarà a la primavera
  • Els municipis participants se sumen als quinze que ja porten cinc anys de recorregut

Sis activistes de drets humans procedents de Colòmbia, Guatemala, Hondures, Brasil i l’Estat espanyol, participaran en nombroses activitats del 9 al 14 d’abril. L’objectiu és donar a conèixer la tasca que realitzen per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la defensa dels drets humans i el suport internacional a les seves lluites.

Al programa d’activitats hi ha xerrades, col·loquis i diverses trobades de sensibilització i incidència política. Els municipis participants d’aquesta edició són: Caldes de Montbui, Cornellà de Llobregat, Mataró, Mollet del Vallès, Reus, Rubí, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

La visita s’emmarca en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans que des de 2013 organitzen diferents municipis catalans i que consisteix en nombroses activitats de sensibilització sobre el paper dels defensors/es de drets humans, persones que posen en risc la seva seguretat i la seva llibertat per denunciar vulneracions de drets.

Aquesta serà la sisena edició, però és el primer cop que se celebra en primavera, ja que les últimes cinc edicions han tingut lloc a la tardor.

 

La delegació està composada per:

–          Chema Caballero, coordinador de l’ONG DYES i col·laborador al bloc “África no es un país” d’El País. La seva carrera professional està marcada per gairebé dues dècades de treball a Sierra Leone. Va dirigir un programa pioner de rehabilitació de menors soldat i ha sigut pèrit en menors soldat per al Tribunal Especial per a Sierra Leone.

–          Dimir Viana, actor, director i autor teatral, músic, educador i activista de Belo Horizonte (Brasil) que treballa la conjunció entre l’art i el compromís social. Conegut per la seva feina amb el teatre de l’Oprimit, també treballa l’art i el desenvolupament comunitari a projectes com la Caravana d’artesania o un grup d’art i mobilització social lligat a la recollida selectiva de materials reciclables.

–          Edilberto Dazalíder camperol dels departaments del Meta i Guaviare (Colòmbia), ha patit en carn pròpia el desplaçament forçat, amenaces, un atemptat i diverses detencions il·legals. Per això, des del novembre, es troba a Catalunya en el marc del Programa català de protecció de defensors i defensores dels drets humans. Membre de la Fundación DHOC, des de la qual verifiquen el compliment del cessament d’hostilitats i la correcta implementació dels pactes, també realitza accions de pedagogia de pau i de protecció de líders socials, així com de defensa de la terra i la justícia ambiental.

–          Patricio Vindel ex director d’OPROUCE (Organización Pro-Unión Ceibeña) a Hondures, va rebre greus amenaces que el van obligar a abandonar el seu país i a demanar l’asil a l’Estat espanyol. L’entitat donava suport a les persones LGTB+ i en defensava els seus drets davant de les continues amenaces i violència contra elles, especialment contra persones trans.

–         Silvia Berrocal, gestora comunitària a Apartadó (Colòmbia) i membre de la Fundación Forjando Futuros i de la Corporación de víctimas sobrevivientes del conflicto en Urabá – Visionando la Paz (COMUPAZ).  Mare d’una de les persones assassinades per les FARC a la massacre al barri obrer La Chinita, ha participat activament en les negociacions de pau entre les FARC i l’executiu colombià a l’Havana. Aquest compromís li ha comportat amenaces per a la seva seguretat. Per això, des del novembre, es troba a Catalunya en el marc del Programa català de protecció de defensors i defensores dels drets humans.

–          Yolanda Oquelí, activista mediambiental i líder comunitària de l’organització Frente Norte del Área Metropolitana (FRENAM – Resistencia La Puya), un moviment de resistència pacífica i lluita contra les empreses multinacionals extractives referent a Guatemala. A causa de la seva tasca de defensa del medi ambient i els drets humans ha estat criminalitzada, involucrada en diversos processos judicials i ha patit un atemptat contra la seva vida, del qual se’n sortí amb una bala allotjada a prop del fetge però que ha quedat impune. El gener va haver de sortir de Guatemala en busca d’un lloc segur per a ella i la seva família i actualment resideix a Catalunya acollida per un programa d’Amnistia Internacional.

 

Els deu municipis participants al projecte de Ciutats Defensores dels Drets Humans s’han compromès en una declaració institucional per mantenir i ampliar les polítiques públiques locals de suport als defensors i defensores de drets humans a escala internacional, en un context generalitzat de pressions, amenaces i assassinats, i en l’any en què es commemora el vintè aniversari de la Declaració de Barcelona sobre Ciutats i Drets Humans (1998).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 3 Abril 2018 by .
Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres.
Tota persona té dret, individual o col·lectivament, a promoure i procurar la protecció i realització dels drets humans i les llibertats fonamentals en els plànols nacional i internacional.
Tots som iguals davant la llei i tenim dret, sense cap distinció, a igual protecció per la llei. Tots tenim dret a igual protecció contra qualsevol discriminació que violi la Declaració dels Drets Humans i contra qualsevol incitació a una tal discriminació.
%d bloggers like this: