Ciutats Defensores dels Drets Humans

Blog del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

ELS I LES DEFENSORES DELS DRETS HUMANS

cddh_defensors_2016

 

 

Del 26 de setembre al 7 d’octubre de 2016 nou activistes de drets humans, procedents de Síria, Perú, Uganda, Xina, Hondures, Brasil, Colòmbia, Palestina i Ruanda visitaran quinze municipis de Catalunya per donar a conèixer la tasca que realitzen als seus lloc d’origen i per a conscienciar a la ciutadania sobre la importància de la solidaritat i el suport internacional a les seves lluites.

 

 

CONEIX EN PROFUNDITAT A AQUESTS ACTIVISTES PELS DRETS HUMANS

Zaina Erhaim, periodista i coordinadora de l’Institute of War and Peace Reporting, (IWPR) a Síria [@ZainaErhaim]

Lin Muyizere, marit de Victoire Ingabire. Al 2010, la seva dona va tornar a Ruanda i està empresonada des de llavors per haver pronunciat un discurs contrari a la ideologia del partit governant. Està complint una condemna de 15 anys.

Valdenia Paulino, defensora contra la pobresa i contra la violència als barris més marginals de Brasil.

Jeihhco, activista per la pau, la convivència i la no-violència a les comunes de Medellín a través del hip-hop. [@jeihhco]

Sandra Zambrano, advocada de drets humans de la Asociación para una Vida Mejor de Personas Infectadas y Afectadas por el VIH-SIDA en Honduras (APUVIMEH).

Essam Daod, metge palestí i fundador de Humanity Crew, organització que ofereix ajuda professional d’urgència a les persones refugiades que arriben a les illes gregues.[@essamdaod]

Esperanza HuayamaPresidenta de l’Associació de Dones de la Província de Huancabamba, lluita des de fa més de 20 anys per les 300.000 dones indígenes esterilitzades forçosament durant el Govern del president Alberto Fujimori.

Victor Ochen,  Fundador al 2005 de l’African Youth Initiative Network (AYINET), ha treballat durant 15 anys ajudant a nenes violades i nens mutilats per la guerra. [@Victor_OCHEN]

Rebiya Kadeer, activista en la defensa dels drets de la minoria musulmana uigur, sotmesa a l’opressió sistemàtica pel govern xinès. És la presidenta del Congrés Mundial Uigur.

 

QUI SÓN ELS DEFENSORS I DEFENSORES DE DRETS HUMANS?

Els defensors i defensores de drets humans són persones que, de manera individual o col·lectiva, treballen per promoure o protegir els drets humans, normalment a escala local o regional. El què els identifica com a “defensors” és la finalitat de la seva tasca, per bé que la naturalesa de les seves activitats pot ser molt diversa: membres d’entitats no governamentals; treballadors públics de l’àmbit de la justícia, les Procuradories, Defensories o similars; sindicalistes; membres del sector privat, d’organitzacions internacionals, professionals d’altres àmbits,…

La tasca dels defensors i defensores pot consistir en reunir i difondre informació sobre violacions de drets humans, realització d’activitats de mobilització de l’opinió pública, capacitació o formació d’altres persones o sectors en temes de drets humans, recolzament a les víctimes de violacions de drets humans, enfortiment dels mecanismes de rendició de comptes… És a dir, una varietat multidisciplinar de tasques que tenen com a característica comuna el compromís per ajudar als altres, compromís basat en les normes internacionals de drets humans i en els principis d’igualtat i no discriminació i en la dignitat humana. Un compromís que sovint comporta un risc per a la vida i la seguretat dels defensors i defensores i/o de les seves famílies, tant per part d’agents governamentals com per part d’altres actors (terratinents, paramilitars, càrtels de delinqüència organitzada, etc.)

Per tal de protegir la feina d’aquestes persones, l’any 1998 les Nacions Unides van adoptar la Declaració sobre el dret i el deure dels individus, els grups i les institucions de promoure i protegir els drets humans i les llibertats fonamentals universalment reconeguts (Res. 53/144, de 9 de desembre de 1998). La Declaració reconeix que:

“Tota persona té dret, individual o col·lectivament, a promoure i procurar la protecció i realització dels drets humans i les llibertats fonamentals en els plànols nacional i internacional.”

Això implica, per la Declaració, el dret individual i col·lectiu de tothom a conèixer, difondre i protegir els drets humans i el corresponent deure dels Estats de protegir les persones que actuen com a “defensors dels drets humans”.

Més recentment, la resolució 60/161, de l’Assemblea General de les Nacions Unides, de 16 de desembre de 2005 demana, entre altres coses, que: “4. …Els Estats adoptin totes les mesures necessàries, a nivell local i nacional, per garantir la protecció dels defensors dels drets humans, en particular en èpoques de conflicte i de manteniment de la pau”. És aquesta l’obligació que entoma els municipis participants amb el plantejament del present projecte.

Com a mecanisme de garantia de la Declaració, les Nacions Unides van decidir a l’any 2000 nomenar un representant especial sobre la qüestió dels defensors i defensores dels drets humans, representant que en aquests moments és l’ugandesa Margaret Sekaggya i que realitza un informe anual sobre la situació dels defensors i defensores arreu del món.

Tots aquests òrgans i instruments internacionals s’han de veure reforçats, tal i com diu la pròpia Declaració en els seus articles 14 i 15, per l’acció dels diferents poders públics estatals, que tenen l’obligació d’adoptar totes les mesures necessàries per promoure la comprensió per part de tota la seva ciutadania dels seus drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals.

Els municipis participants en aquest projecte fa anys que contemplen els drets humans com l’eix vertebrador de les seves actuacions i planifiquen les seves polítiques públiques d’acord amb les diferents normes de drets humans que els hi afectin.

Completar aquestes polítiques, amb un projecte de promoció i sensibilització  dóna sentit a tota l’acció de govern dels consistoris implicats en el projecte i és la seva principal justificació.

One comment on “ELS I LES DEFENSORES DELS DRETS HUMANS

  1. Retroenllaç: Ja tenim els clips de presentació dels defensors/es convidats enguany! | Ciutats Defensores dels Drets Humans

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres.
Tota persona té dret, individual o col·lectivament, a promoure i procurar la protecció i realització dels drets humans i les llibertats fonamentals en els plànols nacional i internacional.
Tots som iguals davant la llei i tenim dret, sense cap distinció, a igual protecció per la llei. Tots tenim dret a igual protecció contra qualsevol discriminació que violi la Declaració dels Drets Humans i contra qualsevol incitació a una tal discriminació.
%d bloggers like this: