Ciutats Defensores dels Drets Humans

Blog del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

5ª edició Ciutats Defensores dels Drets Humans: 15 MUNICIPIS DE CATALUNYA ES PREPAREN PER A LA VISITA DE VUIT RECONEGUTS DEFENSORS/ES DE DRETS HUMANS

 

15 MUNICIPIS DE CATALUNYA ES PREPAREN PER A LA VISITA DE VUIT RECONEGUTS DEFENSORS/ES DE DRETS HUMANS

 

 • Del 25 de setembre al 7 d’octubre els activistes de drets humans participaran en un seguit d’activitats a Barberà del Vallès, Castelldefels, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Girona, Granollers, Molins de Rei, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts, Terrassa i Viladecans en el marc del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, que aquest any celebra la seva 5ena edició.
 • També seran rebuts pel Parlament de Catalunya, el Síndic de Greuges de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Fòrum de Síndics i Defensors Locals, i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
 • El dimarts 26 de setembre tindrà lloc una trobada dels defensors/es amb mitjans a la Diputació de Barcelona.

 

Del 25 de setembre al 7 d’octubre vuit activistes de drets humans, procedents de Marroc, Turquia, Pakistan, Brasil, Colòmbia, Senegal, Líbia i de Catalunya visitaran quinze municipis de Barcelona per donar a conèixer la tasca que realitzen als seus llocs d’origen i per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la defensa dels drets humans i del suport internacional a les seves lluites.

 

La visita s’emmarca en la cinquena edició d projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans que des de 2013  organitzen diferents municipis catalans i que consisteix en nombroses activitats de sensibilització sobre el paper dels defensors/es de drets humans, persones que, de manera individual o col·lectivament, s’esforcen per promoure o protegir els drets i llibertats fonamentals internacionalment reconeguts. Sovint, la seva tasca els comporta greus riscos per la seva  pròpia llibertat i integritat física.

 

La delegació està composada per:

 

 • Wafae Charaf, activista política i membre de l’Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH) i de Shabaka, una xarxa d’ONG del nord del Marroc. Wafae lluita sobretot pels drets laborals. El 2014, quan participava a una manifestació pacífica de la Confederació de Treballadors de Tànger va ser segrestada, agredida i amenaçada. Després d’informar-ne a la fiscalia, la policia marroquina l’acusà de denúncies falses, la detingué, l’envià a un hospital psiquiàtric i la condemnà a un any de presó per “calúmnies” contra la policia.

 

 • Hatice Kamer, directora de cinema i periodista kurda, dirigeix una associació de periodistes locals a Diyarbakir. Corresponsal a terreny de mitjans britànics (BBC) i alemanys. Activista pels drets col·lectius del poble kurd, va ser empresonada per les autoritats turques mentre documentava un accident miner, acusada de donar suport al partit pro-kurd  PKK. L’associació de periodistes alemanys va demanar l’alliberament de la reportera de renom internacional, ja que és una de les poques de qui encara continuen rebent notícies independents sobre el que està passant a Turquia.

 

 • Felipe Moreno, coordinador dels Querellants de Catalunya i les Balears de la Querella argentina pels crims del franquisme. Els querellants formen part de la lluita per la recuperació de la memòria històrica a l’Estat espanyol. Moltes associacions i persones van denunciar els crims del franquisme a diferents jutjats de l’Estat però el Tribunal Superior va dictaminar que el dret a la memòria històrica per a les víctimes de Franco era definit com un afer privat. Felipe Moreno, com a militant antifranquista, va ser torturat per Juan Carlos González Pacheco -Billy el Niño-  i ofereix doncs tant una visió jurídica com testimonial.

 

 • Valdenia Paulino, advocada i activista contra l’exclusió social i contra la violència als barris més marginals de Brasil. Ajudà a crear el Centre de Drets Humans de Sapopemba –barri perifèric de Sao Paulo que concentra més de 30 faveles–, i investigà i documentà denúncies contra la policia sobre tortures, maltractaments, execucions extrajudicials, extorsions i corrupció.

 

 • Diana Avella, artista de Hip Hop colombiana. Ha estat la primera dona Hip Hopper convidada com a artista a l’entrega del premi nacional a la defensa dels drets humans a Colòmbia, i la primera artista llatinoamericana a treballar la defensa dels drets de les vides de les dones en les seves cançons, amb el LP “Nací Mujer” el 2010. Des del 2011 forma part de la Xarxa Llatinoamericana i del Carib UNETE en contra de la violència cap a les dones. El 2010 acompanyà la campanya “Juntos por la Vida”, per l’objecció de consciència i la vida dels joves dels sectors populars.

 

 • Aliya Harir, jove coordinadora de la branca pakistanesa de l’organització Aaghaz-e-Dosti (“Començament de l’amistat”), una iniciativa de construcció de pau entre l’Índia i el Pakistan. Ha dissenyat i desenvolupat projectes basats en la diplomàcia ciutadana per facilitar el contacte entre la ciutadania dels dos països, treballar l’odi i la sospita d’uns envers altres, i crear una cultura de pau i comprensió i educar sobre les causes del conflicte per apostar pel diàleg i solucions pacífiques. En el seu rol com a coordinadora de la part pakistanesa de l’organització, ha apoderat sobretot a joves i a dones per participar en la construcció de pau i la resolució de conflictes en ambdós països.

 

 • Aisha Dabo, periodista i ciberactivista a Gàmbia i Senegal. Defensora dels drets de les dones i de la igualtat de gènere i membre d’Africtivistes, lliga panafricana de diversos professionals ciberactivistes que vetllen per la pau, la democràcia i un desenvolupament just al continent africà respectant els drets humans. Africtivistes ha fet campanyes per donar suport al canvi polític a Gàmbia i acabar amb el règim de Jammeh, campanyes de denúncia de casos concrets de repressió d’alguns companys/es ciberactivistes africans/es, i formació pràctica sobre ciberseguretat i mecanismes de defensa.

 

 • Aisha Altubuly, jove activista compromesa amb la societat civil líbia des de fa cinc anys i especialment en el treball per a una comunitat igualitària. També s’ha involucrat en la inclusió de la població jove en els processos de pau i en la presa de decisions. És defensora dels drets de les dones per tot Líbia dins l’organització Together We Build It, associació que treballa per a la transició democràtica a Líbia des de 2011, posant de relleu com la participació política de les dones i dels joves contribueix en la construcció de pau.

 

Els vuit activistes participaran en nombroses activitats com xerrades, col·loquis i diverses trobades que s’han organitzat durant els tretze dies de la seva visita a Barberà del Vallès, Castelldefels, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Girona, Granollers, Molins de Rei, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts, Terrassa i Viladecans. A més a més, mantindran reunions institucionals amb organismes de defensa dels drets humans com el Síndic de Greuges i el Fòrum de Síndics i Defensors locals de Catalunya.

 

Aquesta delegació anirà acompanyada el 26 i el 27 de setembre de la visita de dues figures del món municipal europeu compromès amb la defensa dels drets humans, com són la regidora a l’ajuntament de Viena pel partit socialdemòcrata austríac, Marina Hanke, i la Comissionada de Drets Humans i Cap de l’Oficina de Drets Humans de la Ciutat de Viena, Shams Asadi.

 

Els quinze municipis participants al projecte de Ciutats Defensores de Drets Humans s’han compromès a través d’una declaració institucional a intensificar les polítiques públiques locals de suport als defensors i defensores de drets humans. En el mateix document insten al govern de la Generalitat i al govern de l’Estat a mantenir i ampliar les polítiques públiques de suport als defensors/es de drets humans a escala internacional i, en particular, a fer gestions per a aconseguir l’alliberament incondicional de Victoire Ingabire, Omid Kokabee, Abdulhadi Al-Khawaja i Ilham Tohti, defensors/es de Ruanda, Iran, Bahrain i Regió Autònoma Xinjiang Uigur de Xina respectivament, actualment empresonats al seus llocs d’origen i que havien estat convidats a anteriors edicions del projecte de Ciutats Defensores del Drets Humans.

 

Ciutats Defensores de Drets Humans és un projecte organitzat conjuntament pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat,  l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau, amb la participació de Casa Amèrica de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el, el Fòrum de Síndics i Defensors Locals, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

 

 

PER A MÉS INFORMACIÓ:

Pascale Coissard, Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat

| Telf. 93 301 25 39,  656 405 100| pascale.coissard@ccar-cear.org

L’AGENDA DE LES ACTIVITATS ES FARÀ PUBLICA EN BREU. Visiteu el web i el bloc del projecte per a actualitzacions:

http://ciutatsdretshumans.cat

https://ciutatsdefensoresdretshumans.wordpress.com/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 6 Setembre 2017 by .
Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres.
Tota persona té dret, individual o col·lectivament, a promoure i procurar la protecció i realització dels drets humans i les llibertats fonamentals en els plànols nacional i internacional.
Tots som iguals davant la llei i tenim dret, sense cap distinció, a igual protecció per la llei. Tots tenim dret a igual protecció contra qualsevol discriminació que violi la Declaració dels Drets Humans i contra qualsevol incitació a una tal discriminació.
%d bloggers like this: