Ciutats Defensores dels Drets Humans

Blog del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

Ciutats Defensores de Drets Humans demana l’alliberament d’Ilham Tohti, activista per la causa uigur

L’Ilham Tohti és un intel·lectual i activista uigur que ha dedicat les darreres dues dècades a intentar construir ponts entre la seva comunitat i la població d’ètnia han, cada cop més present a la regió xinesa de Xinjiang. Va néixer el 1969 a Artush, una ciutat propera a la frontera amb el Kirguizistan, i amb només 16 anys va creuar el país per continuar els estudis a Beijing. Amb el temps, va esdevenir professor d’Economia a la Universitat de Minzu, situada a la capital del país.

A mitjans dels anys 90 va començar a escriure sobre el conflicte que es viu a Xinjiang, la seva terra d’origen, i les vulneracions sistemàtiques de drets de què és objecte la seva comunitat, el poble uigur. Els uigurs conformen una ètnia turca, de religió musulmana sunnita, amb una llengua i una cultura pròpies. La relació entre els uigurs i les autoritats xineses s’ha caracteritzat, des de fa més de mig segle, pels abusos de poder i la repressió de qualsevol dissidència.

 

El moment en què l’Ilham Tohti va començar a parlar d’aquest conflicte va coincidir amb una reactivació de les reivindicacions uigurs de caràcter separatista. En el context de la caiguda de la Unió Soviètica i l’accés de les repúbliques de l’Àsia Central a la independència, les tensions van intensificar-se. Des d’aleshores, s’han anat repetint periòdicament cicles d’incidents violents.

 

Entre 1999 i 2003, les autoritats xineses van prohibir a l’Ilham Tohti la possibilitat de donar classes; també van fer impossible que publiqués en espais que fins aleshores li eren habituals. L’activista va apostar per Internet: al 2006, va engegar Uyghurbiz.net, un web que tenia com a objectiu promoure el diàleg sobre la qüestió uigur entre els xinesos han i els mateixos uigurs.

 

L’any 2009, en el marc de l’esclat de violència que va viure Xinjiang, Tohti va publicar al seu web noms de persones d’ètnia uigur detingudes, assassinades o desaparegudes. Això li va comportar diverses setmanes de detenció. En els anys següents, passaria diversos períodes sota arrest domiciliari. Al 2013, les autoritats de Beijing van impedir-li sortir del país per viatjar als Estats Units.

 

La seva detenció va arribar el 15 de gener de 2014. La policia va endur-se’l de casa i, segons Amnistia Internacional, no va donar cap informació a la família durant els cinc mesos següents. Se sap que durant deu dies no li van subministrar cap aliment, i que va estar vint dies seguits amb els peus encadenats. El 23 de setembre va ser condemnat a cadena perpètua per “separatisme”, una demanda amb la qual l’Ilham Tohti mai no s’havia identificat.

 

El seu cas ha aixecat una onada de suport internacional, tant d’institucions com d’acadèmics i organitzacions de la societat civil. L’octubre passat, Ilham Tohti va rebre el premi Martin Ennals, un guardó atorgat per deu ONG internacionals (entre les quals hi ha Amnistia Internacional, Human Rights Watch o Front Line Defenders) que reconeix la tasca de defensors i defensores dels drets humans.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 4 Setembre 2017 by and tagged , , .
Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres.
Tota persona té dret, individual o col·lectivament, a promoure i procurar la protecció i realització dels drets humans i les llibertats fonamentals en els plànols nacional i internacional.
Tots som iguals davant la llei i tenim dret, sense cap distinció, a igual protecció per la llei. Tots tenim dret a igual protecció contra qualsevol discriminació que violi la Declaració dels Drets Humans i contra qualsevol incitació a una tal discriminació.
%d bloggers like this: