Ciutats Defensores dels Drets Humans

Blog del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

Actua! Noves amenaces de mort a persones defensores dels drets humans a Colòmbia

Segons inactua_grocforma Amnistia Internacional, els candidats i candidates a les eleccions legislatives colombianes del mes de març, Iván Cepeda, i Alirio Uribe Muñoz, del Polo Democrático, Aída Abella, d’Unión Patriótica (UP), i l’alcalde de Bogotà, Gustavo Petro, han rebut amenaces, a més d’altres membres de moviments com el Colectivo de Abogados José Alvear Restrepo (CCAJAR) i el Movimiento de Víctimas de Crímenes de Estado (MOVICE). L’amenaça de mort enviada al CCAJAR per correu electrònic el 4 de febrer estava signada  pel grup paramilitar “Águilas Negras Bloque Capital”. El dia que es va enviar l’amenaça de mort, els mitjans de comunicació colombians van publicar la noticia que, sembla ser, els serveis militars d’intel·ligència estaven portant a terme operacions il·legals de vigilància i escolta telefònica contra una sèrie de persones, entre elles els membres dels equips de negociació de pau a Cuba, i també ONGs i dirigents polítics de Colòmbia.

Per altra banda, també la Fundación por la Defensa de los Derechos Humanos y el Derecho Internacional Humanitario del Oriente y Centro de Colombia, ha informat d’amenaces a candidats i candidates a les eleccions colombianes. Aquesta organització de drets humans ha tramitat una denúncia pública on rebutja les amenaces, el seguiment i intimidació en contra dels candidats a la Cambra de Representats pel Departament del Meta Guillermo Marquez i Ramiro Trujillo, del partit Unión Patriótica. El dia 6 de febrer del 2014 a les 15.30 hores, al municipi de San Juan de Arama Meta, els dos candidats juntament amb Edilberto Daza Bejarano, Doris Rivera Ríos, Amanda Vazquez i Maria de los Ángeles Trujillo es trobaven enganxant propaganda de la campanya i feien servir una furgoneta assignada per la Unidad Nacional de Protección. Dues motocicletes es van apropar a gran velocitat frenant bruscament al costat de la furgoneta. Un dels conductors de les motocicletes va fer fotos de la furgoneta mentre l’altre feia una trucada per telèfon. A continuació van fer mitja volta i van sortir acceleradament en direcció a San Juan de Arama. Doris Rivera Ríos és defensora dels drets humans i a causa del seu activisme va ser acollida a Sant Boi els anys 2010 i 2011, dins del programa de Protecció Temporal de Defensors de Drets Humans de la Generalitat de Catalunya. Va participar juntament amb set defensores i defensors més al projecte “Ciutats Defensores dels Drets Humans” que va tenir lloc a l’octubre de 2013 a diverses ciutats catalanes.

La premsa colombiana també ha informat de les amenaces que han patit candidats i candidates a les eleccions legislatives. El diari El Espectador del dia 2 de febrer i El Colombiano del 3 de febrer publiquen la notícia sobre l’escrit del grup paramilitar “Los Rastrojos” que circula per les regions d’Antioquia, Valle del Cauca, Cauca i Santander en que amenacen especialment als candidats i líders d’Unión Patriótica i de Marcha Patriótica Aída Abella, Omar Calderón, Carlos Lozano i Jaime Caicedo.

Us demanem que envieu missatges a títol individual de denúncia d’aquestes amenaces. A continuació trobareu el model de carta a enviar i les adreces. Us agrairem la màxima difusió. Moltes gràcies per la vostra col·laboració.

ADRECES

  1. Señor Presidente Juan Manuel Santos Calderón. Presidente de la      República, Palacio de Nariño, Carrera 8 No. 7-26, Bogotá, Colombia http://syscopre.presidencia.gov.co/publico/frmCiudadano.aspx      (el missatge es fa arribar des de la web del president de la República)
  2. Ambaixada de Colòmbia a Espanya: emadrid@cancilleria.gov.co
  3. Còpia a Fundación por la Defensa de los Derechos Humanos y el Derecho      Internacional Humanitario del Oriente y Centro de Colombia: fundaciondhoc@yahoo.com.co

Modelcarta_Colòmbia

Anuncis

One comment on “Actua! Noves amenaces de mort a persones defensores dels drets humans a Colòmbia

  1. fonamentals
    19 febrer 2014

    Reblogged this on fonamentals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 19 febrer 2014 by .
Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres.
Tota persona té dret, individual o col·lectivament, a promoure i procurar la protecció i realització dels drets humans i les llibertats fonamentals en els plànols nacional i internacional.
Tots som iguals davant la llei i tenim dret, sense cap distinció, a igual protecció per la llei. Tots tenim dret a igual protecció contra qualsevol discriminació que violi la Declaració dels Drets Humans i contra qualsevol incitació a una tal discriminació.
%d bloggers like this: