Ciutats Defensores dels Drets Humans

Blog del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

Marco Antonio Arana i Jaume Saura a Catalunya Ràdio

El passat 12 d’octubre el programa Solidaris, de Catalunya Ràdio, conduit per Rita Marzoa, va entrevistar a Jaume Saura i Marco Antonio Arana que, una vegada més al llarg d’aquests deu dies, van compartir la importància  dels defensors/es com a persones que des de la seva lluita quotidiana contribueixen a realitzar els drets humans.

Marco va explicar el deteriorament de la situació dels drets humans al Perú que,  lluny de la institucionalització dels drets humans que seria desitjable,  ha empitjorat amb el govern d’Ollanta Humala i las seva aposta per la militarització de les zones de conflicte i la criminalització dels sectors i col·lectius crítics. N’és una mostra el cas de les comunitats camperoles del departament de Cajamarca que es van començar a organitzar davant la presència creixent de les indústries extractives a la zona, que no sols estaven destruint al medi, sinó també militaritzant-lo. En aquest context de creixent militarització i de l’aliança de l’Estat amb les petrolíferes, la situació dels defensors i defensores de drets humans com ell s’ha fet més vulnerable. Marco i els seus companys i companyes, han estat víctimes d’espionatge, intimidacions, amenaces, etc.

Aquest cas, com explica Saura, és un exemple del que passa a molts llocs del món, on els defensors i defensores de drets humans no són protegits pels seus estats.  Malgrat que la figura del defensor/aéstà reconeguda i, segons les Nacions Unides, mereix una especial protecció, en molts casos els governs no els veuen com aliats, sinó tot al contrari i els acaben negant drets civils fonamentals com és la llibertat d’expressió o l’obligació de protegir-los.

L’estada d’aquests defensors i defensores a Catalunya ens serveix també com un avís per a navegants.  Com recorda Saura, malgrat que ens trobem en una societat democràtica actualment estem patint greus regressions en l’àmbit dels drets socials que estan trobant una resposta amb una creixent mobilització social, que, al seu torn, té com a resposta de l’Estat una regressió en els drets civils.

Solidaritzar-nos amb la tasca dels defensors i defensores arreu del món no només ens ajuda a conèixer què passa en d’altres lloc i oferir el nostre suport a totes aquestes activistes, sinó  també que, com diu Marco, ” ens compete a todos porque tiene que ver con los derechos humanos y las futuras generaciones”.

En aquest link trobareu el programa realitzat el dia 12 d’octubre. L’entrevista comença al minut 37. http://www.catradio.cat/programa/1117/Solidaris

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 14 Octubre 2013 by .
Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres.
Tota persona té dret, individual o col·lectivament, a promoure i procurar la protecció i realització dels drets humans i les llibertats fonamentals en els plànols nacional i internacional.
Tots som iguals davant la llei i tenim dret, sense cap distinció, a igual protecció per la llei. Tots tenim dret a igual protecció contra qualsevol discriminació que violi la Declaració dels Drets Humans i contra qualsevol incitació a una tal discriminació.
%d bloggers like this: