Ciutats Defensores dels Drets Humans

Blog del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

Jornada de reflexió a Casa Amèrica

Casa Amèrica de Catalunya va acollir ahir la jornada de reflexió Defensors i defensores de drets humans: exigint justícia i llibertat, que va comptar amb el testimoni dels defensors i defensores acollits en el marc del projecte, així com de les reflexions de reconeguts experts de l’àmbit acadèmic i social sobre el rol concret que juguen els defensors i defensores de drets humans arreu del món.

CasaAmerica_ciutatsdefensoresCom va explicar Jaume Saura, la importància dels defensors i defensores de drets humans està en la seva capacitat per exigir i reivindicar la realització de drets, ja que aquests no es realitzen sols. Des que es van aprovar la Declaració Universal dels Drets Humans i els diversos pacte i normes internacionals, van haver de passar cinquanta anys per a reconèixer la importància dels defensors i defensores dels drets humans. L’any 1998 l’Organització de les Nacions Unides adoptava la Declaració sobre el dret i el deure dels individus, els grups i les institucions de promoure i protegir els Drets Humans i les llibertats fonamentals  i universalment rconeguts ( Res.53/144, de 9 de desembre de 1998). Aquesta declaració defineix qui són les persones defensores dels drets humans basant-se amb tres idees:  la universalitat dels drets humans (vinculada a la interdependència i indivisibilitat dels drets humans) , el fet que es defensin drets humans i no interessos particulars, i que la manera de fer-ho sigui mitjançant l’acció pacífica. També es reconeix  la diversitat de tasques que poden realitzar, des de reunir i difondre informació sobre violacions de Drets Humans, la capacitació o formació sobre Drets Humans, fins el suport a les víctimes de violacions de drets humans, etc. Ent tots els casos, l’element comú és el compromís en ajudar als altres, compromís basat en les normes internacionals de Drets Humans i en els principis d’igualtat i no discriminació i en la dignitat humana.

Aquest adeclaració també estableix les obligacions de l’estat i la seva responsbilitat de garantir la realització d’aquests drets. En relació als defensors i defensores s’estableix l’obligació dels estats de RESPECTAR la tasca dels defensors/es de drets humans (és a dir, no atacar-los i recolzar-los); PROTEGIR-LOS ( davant possibles situacions d’amenaça, assetjament i/o agressió del qual puguin ser víctimes a causa de la seva tasca) i a establir mecanismes de COOPERACIÓ INTERNACIONAL.

Com van explicar els diferents ponents, un atac a un defensor/a té un efecte multiplicador per als drets humans i els col·lectius que defensen aquests drets. Un atemptat contra un defensor/a dels drets humans esdevé, doncs, un atemptat als drets humans, ja que són els defensors i defensores el camí per a la realització d’aquests. En aquest sentit, les experiències de protecció als defensors de drets humans són importantíssimes. Edurne de la Hera va explicar en què consisteix el Programa Temporal de Protecció dels Defensors i Defensores que ja té una llarga trajectòria a Amnistia Internacional i que ha permès, entre d’altres, visibilitzar les situacions de vulnerabilitat i amenaça que han patit moltes persones defensores de drets humans i protegir-los temporalment acollint-les a l’Estat Espanyol. Un d’aquests casos, va ser el de James Torh, com ell mateix en va explicar a la taula posterior.

Aquests programes són imprescindibles per protegir defensors i defensores d’arreu del món. Ponents com Jordi Baltà i Itziar Ruiz-Giménez, van recordar les preocupacions existents actualment en relació a la situació dels drets humans al món àrab i al continent africà, respectivament. La impunitat, la discriminació de les dones, les situacions de pobresa i exclusió, les restricicions, de les llibertats d’expressió i/o reunió, l’abús de les forces de seguretat, són alguns dels elements que generen més preocupació en relació a diversos escenaris de violacions de drets humans.

Malgrat aquests escenaris complexos, el posicionament dels defensors i defensores és el de la lluita i de l’optimisme. En relació a l’Àfrica, Itziar recordava que malgrat aquests reptes, els canvis actuals a l’Àfrica afavoreixen també nous espais de lluita i finestres d’oportunitat que caldrà aprofitar. Els defensors i defensores dels drets humans, en aquest sentit, juguen un paper clau per a la realització i la institucionalització dels drets humans. L’experiència protagonitzada per les Abuelas de Plaza de Mayo n’és un exemple; amb el temps la lluita d’unes àvies i mares anònimes es va convertir en una palanca de canvi i de transformació de la societat Argentina, de lluita contra la impunitat i en favor de la memòria, i de reconeixement i dignificació a les víctimes que es van voler invisibilitzar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 8 Octubre 2013 by .
Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres.
Tota persona té dret, individual o col·lectivament, a promoure i procurar la protecció i realització dels drets humans i les llibertats fonamentals en els plànols nacional i internacional.
Tots som iguals davant la llei i tenim dret, sense cap distinció, a igual protecció per la llei. Tots tenim dret a igual protecció contra qualsevol discriminació que violi la Declaració dels Drets Humans i contra qualsevol incitació a una tal discriminació.
%d bloggers like this: