Ciutats Defensores dels Drets Humans

Blog del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

Mª Doris Rivera Ríos, defensora de Drets Humans a Colòmbia, amenaçada de mort. Actua!

ActuaAvui mateix, han informat des de Colòmbia de l’amenaça de mort que ha rebut la defensora de Drets Humans María Doris Rivera Ríos, el passat 26 de maig. Doris va estar acollida a Sant Boi els anys 2010 i 2011, gràcies al projecte de Protecció Temporal de Defensors de Drets Humans de la Generalitat de Catalunya i serà una de les sis defensores i defensors que participaran al projecte “Ciutats Defensores dels Drets Humans”, que tindrà lloc a finals de setembre i principis d’octubre d’enguany.

D’aquest fet n’ha informat el Colectivo Sociojurídico Orlando Fals Borda, el qual ha informat que la Doris ha rebut un missatge al seu mòbil en el que el “Bloque Meta”, grup vinculat al Ejército Revolucionario Popular Anticomunista (Erpac) i al grup paramilitar Autodefensas Unidas de Colombia, li donava un “saludo de despedida” a ella i a altres companys de l’associació ASPROMACARENA per ser “defensores de la guerrilla”. Els advocats del Colectivo demanen que enviem missatges al president de la República, al Ministerio del Interior, al Ministerio de Defensa i a la Fiscalía General de la Nación per tal que s’investigui aquestes amenaces i s’adoptin mesures de protecció para garantir l’exercici de la seva activitat als defensors i defensores dels drets humans a Colòmbia.

S’agrairà tota l’ajuda que pugueu oferir per donar-li suport, mitjançant l’enviament de missatges massius de denúncia. A continuació trobareu el model de carta a enviar i les direccions. Des de Sant Boi de Llobregat, volem donar suport a la tasca tan important que realitza la Doris Rivera Ríos, així com a aquells defensors i defensores que, en alguns casos, també posen en perill la seva seguretat i la seva llibertat en el desenvolupament de la seva activitat, tant necessària per la defensa dels drets humans. Us agrairem la màxima difusió. Moltes gràcies per la vostra col·laboració.

DIRECCIONS:

1) Señor Presidente Juan Manuel Santos Calderón Presidente de la República, Palacio de Nariño, Carrera 8 No.7-26, Bogotá, Colombia http://syscopre.presidencia.gov.co/publico/frmCiudadano.aspx (el missatge es fa arribar des de la web del president de la República)

2) Señora Directora de la Dirección de Derechos Humanos Maria Paulina Riveros Dueñas Ministerio del Interior Camargo Calle 12B No. 8 – 38 Bogotá DC Colòmbia maria.riveros@mininterior.gov.co

3) Ambaixada de Colòmbia a Espanya emadrid@cancilleria.gov.co

CARTA A ENVIAR:

Sr/Sra,

Teniendo noticia de la amenaza de muerte que ha recibido la Señora María Doris Rivera Ríos, me pongo en contacto con usted para mostrarle mi preocupación al respecto.

Solicitamos a las autoridades nacionales actuar de manera inmediata con el fin de que se tomen las medidas  necesarias para brindarle a la Señora DORIS RIVERA RÍOS las medidas de protección que ella considere oportunas y eficaces para garantizar el ejercicio de su labor como defensora de derechos humanos y dirigente campesina.

Igualmente, que se tomen las medidas del caso con el fin de identificar y judicializar a los presuntos responsables de las amenazas de las que ha venido siendo objeto y garantizar la protección de quienes hacen campaña en favor de la justicia, de acuerdo con las reiteradas recomendaciones de la ONU en materia de derechos humanos.

Todas las autoridades deben cumplir con su obligación de garantizar que los defensores y defensoras de los derechos humanos pueden llevar a cabo su trabajo sin temor a represalias, tal y como establece la Declaración sobre los Defensores de los Derechos Humanos adoptada por la ONU en 1998.

Atentamente,

2 comments on “Mª Doris Rivera Ríos, defensora de Drets Humans a Colòmbia, amenaçada de mort. Actua!

 1. Joan Peralta Mas
  4 Juny 2013

  Fet!

 2. joanperalta
  11 Juliol 2013

  Email rebut de les autoritats colombianes en resposta al meu:

  Estimado señor:

  El Programa Presidencial de Derechos Humanos y Derecho Internacional Humanitario, agradece la confianza por usted depositada al presentarnos su comunicación, radicada referencia SP560499, del pasado 19 de junio de 2013, en la que realiza una serie de solicitudes con relación a la situación de seguridad de la defensora de derechos humanos y dirigente campesina Doris Rivera Ríos.

  En virtud de lo anterior, queremos informarle que hemos remitido sus solicitudes a la Unidad Nacional de Protección y a la Dirección Nacional de Fiscalías, mediante oficios números OFI13-00084381 y 84395, del 10 de julio de 2013, entidades competentes en materia de protección e investigación, para que las absuelva, realice las gestiones que considere pertinentes y le comunique a usted el resultado del análisis de dichas peticiones.

  Estaremos atentos a las medidas adoptadas para hacer seguimiento a la situación hasta tanto se dé respuesta de fondo a su petición.

  Cordialmente,
  Fernando Ibarra Ruiz

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 3 Juny 2013 by and tagged , , , , .
Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres.
Tota persona té dret, individual o col·lectivament, a promoure i procurar la protecció i realització dels drets humans i les llibertats fonamentals en els plànols nacional i internacional.
Tots som iguals davant la llei i tenim dret, sense cap distinció, a igual protecció per la llei. Tots tenim dret a igual protecció contra qualsevol discriminació que violi la Declaració dels Drets Humans i contra qualsevol incitació a una tal discriminació.
%d bloggers like this: